понеделник, 10 август 2015 г.

Думи-хермафродити


     Българският е от тези езици, в които има три граматически рода – това и децата го знаят – женски, мъжки и среден, както е впрочем във всички славянски езици. Това може би не е хубаво за чужденците учещи български език, особено когато тези чужденци са с майчин език, в който няма родове, като например английски, турски или китайски.
     Смея да твърдя, че граматическият род в езиците е до голяма степен случайна морфологична категория. Никой не може да каже защо казваме „един живот”, а не „една живот” например и обратно - защо „смърт” е в женски род, а в не в мъжки, или пък, да не говорим – в среден род. Още повече, че в латинския същата тази „смърт” е в женски (mors), но пък в древногръцкия е в мъжки (ὁ θάνατος), както и в немския (der Tod). Да се чудиш! Някои кръчмарски философи на втора ракия, ще ви кажат, че всички думи за удоволствие са в мъжки род – живот, рай, фотьойл, секс, вестник, футбол, а всички думи за бачкане и мъка с в женски – кухня, метла, земя, пералня, работа и т.н. Това е майтапчийската страна на въпроса, разбира се.
     Задълбавайки по-нататък трябва да кажем, че както има хора-безродници, така има и думи без род – такива, които са само в множествено число, като трици и очила например. Но най-интересни за мен са онези съществителни, които имат два рода – аз ги наричам думи-хермафродити. В българският те се броят на пръстите на ръцете и са все кратки. Такива са кал, прах, жар, жад, глъч. Всъщност няма нищо учудващо – щом има хора, които преминават от един пол в друг (а понякога имат признаци и на двата пола), защо да няма и такива думи. (Тук се сещам не само за нашенецът Андрей дето стана Адриана в Ардино, но и за белгийката Нанси Верелст, която на 40 години искаше да стане мъж с името Натан, но след като серията операции не доведоха до желания резултат и чувствайки се жена по дух, окована в мъжко тяло, получи право на законна евтаназия, каквато в Белгия била разрешена.)


"Спящият хермафродит" - римско копие от 2-в.от н.е. на древногръцка статуя от 2 в.пр.н.е., реставрирана от Бернини през 1619 г по поръчка на кардинал Боргезе. Музей "Лувър".



     Думи-хермафродити има и в други езици – в езика на любовта – френския, думата любов – amour, тази толкова специална за французите дума, е в мъжки род когато е в ед.число и в женски, когато е в множествено. Същото е и с думата наслада – délice. Явно точно при тези съществителни французите много са държали да не пренебрегнат и двата пола. Имат и други като gens – хора, които нямат род, или като œuvre – работа, дело, която пък приема различен род в зависимост от смисъла. В испанския пък – народ с революционен дух, една от малкото думи, които приемат и двата рода е думата комунист – comunista. Италианският език също има няколко съществителни, които в единствено число са в мъжки род, но в множ.число приемат женски. Една такава дума е яйце – uovo.
     Изобщо купона с думите-хермафродити е пълен и човек може много да се забавлява – особено ако борави с думи и е да речем писател, преводач, журналист или друго нещо, но обича да реди думичките. Какво да кажем – пак добре, че нямаме думи, които приемат едновременно и трите рода.
     Ето как двама поети използват думата «глъч», с разлика от почти един век:

     "Пресищат глъчът, суетата.
     Дохожда час пред буря – тегне
     гръмовен облак във душата.
     Кой, Димчо, може да убегне
     в такива часове кръчмата?"

           Дим.Подвързачов («В кръчмата»)

     "И шумна е глъчта
     на тези птици
     които кацаха
     по раменете ми..."

           Божидар Пангелов («И шумна е глъчта»)

     А в моя разказ „Палимпсест” пък думичката „прах” е тази, която е подложена на двойна „сексуализация”.

2 коментара:

  1. Хах, Иво..този динозавър от преди повече от 10 години, откъде изкопа? Всъщност, глъчта е производна форма на глъч (ед. ч. членувано). И понеже все пак някак си в усещането и ритъма /за птици/ е по-вярно някак да е в ж.р така си остана.
    Поздрав за хрумката!

    ОтговорИзтриване
  2. Поздрави и на теб, Божидаре! Жив и здрав да си и все така в ритъм! :)

    ОтговорИзтриване