сряда, 22 март 2017 г.

"Гласувайте за нашата риба"

(малка приказка за едни избори, ама става и за други)

карикатура "Бинари Опшънс"

1.Имало едно време, едно рибно царство-господарство. Всъщност, то било бившо царство, защото нямало вече цар и затова един ден в него решили да проведат избори, за това, коя риба да го управлява...
            а) ако искате времето да е друго и изборите други, минете на 2;
            б) ако искате да си останат така, минете на 3.
2. Имало едно друго време, едно друго рибно царство-госсподарство. То също било бившо, щото поданиците си изритали царя и в него също насрочили избори...
            а) ако пак сте недоволни, мааму стари, минете на 1;
            б) ако този път ви е угодено, минете на 3.
3. Те се очертавали като едни много морсколазурни, поетични, демократични, честни, изобщо  неманипулирани, абе направо вълшебни избори „по мед и рибено масло”.
            а) ако искате изборите да са с други характеристики минете на 9;
            б) ако тези са ви по кефа, продължете на 4.
4. Та в това рибно царство-господарство, в тези избори по мед и рибено масло, участвали мно-о-о-ого рибки, и малки и големи, и пъстри и едноцветни, защото много им се искало да управляват. Повечето от тях взели да се обединяват в предизборни движения и пасажи със странни инициали като – БСП (Балъшки социалистически пасаж), ДПС (Движение за права на сьомгите), ОП (Обединени паламуди), ГЕРБ (Гололюспести за европейско развитие на блатото), ама ай сега да не ги изреждам всичките, щото били много. Странното било, че нито едните, нито другите, нито третите и т.н. си мътели водата, щото вода всъщност нямало, но всички обещавали да докарат вода за рибните поданици.
            а) може и да е имало малко вода, но в такъв случай те обещавали да повишат жизненото ú равнище, за да може да се плува по-спокойно, така че минете на 5;
            б) абе вода нямало - това е положението, но пак трябва да минете на 5.
5. Обещавали тези движения и пасажи, пръскали безплатни предизборни червеи и кюспе, наляво и надясно, и организирали безплатен превоз с подводници от един риф до друг. Но това не стигало, ами лепели и плакати по подводните камъни и по водораслите, на които плакати имало снимани дърти бракониери с яки мрежи, и на тях пишело „Гласувайте за нашата Риба, само тя ще ви избави от мрежата”.
            а) ако искате да пише друго на плакатите, минете на 6;
            б) ако ви е писнало от плакати и приритвате за хепиенда, идете на 7.
6. Имало и други плакати, на които пишело: „Ако ме изберете, кило планктон ще струва 5 стотинки”, с което искали да подмамят за тях да гласуват рибите в пенсионна възраст, или още: „За етническа толерантност с раците”, което пък явно целяло привличането на повече рачи гласове.
            а) за повече плакатни лозунги се напънете и си ги измислете сами, а след това идете на 7;
          б) тук така или иначе пак трябва да минете на 7, за което аз въобще не съм виновен – вие що подминахте „а”-то.
7. „Брей-брей, си викали малките рибки-гласоподавателки. Хубави неща обещават тези тлъсти рибоци, сладки са им червеите и кюспето, ама кого да изберем, като зъбите на всички кандидати са еднакво остри, а очите им еднакво лакоми. То, и рибарите ни подлъгват с червеи, а после – хоп!- айде в тигана. Я, да дочакаме ние предизборната нощ, да си легнем, па да видим какво ще сънуваме. Каквото покаже сънят, това ще е”. Така си казали тези малки люспести създания, които дори не подозирали, че са вече електорат. И наистина, като дошла въпросната нощ, всички се натръшкали в тинята да сънуват.
            а) ако искате да разберете веднага какво са сънували минете на 8;
         б) ако искате това да стане после, давайте пак на 8, но първо си сипете по едно малко и направете пауза по ваш избор.
8. В нощта преди изборите рибките сънували, че идва една огромна китайска акула със страшни жълти зъби и как налапва всичките рибки от тяхната вода. Ама, чакайте, ще викнете, нали нямаше вода и предизборните обещания на всички бяха да докарат именно вода. Като много знаете, вие си измислете приказка и не ме занимавайте повече.
            а) ако ми се извините, и черпите порция цаца с бира, може да минете на 10;
          б) ако не, стойте си на 8, да видите хубаво ли е така, по средата на приказката да спреш и да не стигнеш до края.
9. Изборите всъщност били страшно манипулирани, нечестни, нито по мед, нито по каквото и да е масло, а само по тиня и кал, и трябвало да се избира една-единствена голяма риба.
            а) щом това ви допада, минете на 11.
         б) ако не, защо изобщо минахте на 9. Я, си се върнете на честните избори от точка 3, но този път продължете с „б”.
10. Та тази китайска акула излапала всички големи рибоци (и обединените в движения и пасажи) от всички вирове, реки и морета и след това се уригнала малко некултурно, но, добре че това било само сън, та не миришело неприятно. После акулата, понеже се чувствала господар на целия рибен свят, се излегнала спокойно, но изведнъж – о, ужас! - се оказало, че е в някаква гиганстка мрежа, която някакъв старец с бяла брада и ореол над главата, вдигнал и отлетял нагоре във висините и светът, или по-точно сънят, свършил.
            а) ай ся минете направо на 12 за да видите развръзката;
            б) минете на 13, ама после да не съжалявате.
11. Тъй като рибата-кандидат била една-единствена, то естествено тя била избрана, понеже избирателите нямали избор.
            а) ама вече не ви ли омръзна от тоталитарни избори. Я, отивайте направо на 15.
            б) минете на 12 за да разберете, че и с една, и с много риби или съюзи за избиране – все е тая според Лао-Дзъ.
12. Тогава рибките, разбрали, че няма значение за кой рибок ще гласуват, защото един ден те до една ще попаднат в супата на Големия Рибар, където всички риби са равни. Те си спомнили още и за един древен бракониер – Лао Дзъ, който бил казал: „този който избира, той всъщност не избира”, а също и: „този който плува в бира, ще остане на сухо”, но това последното защо си го спомнили, рибките така и не разбрали, защото май нямало връзка с изборите.
            а) ако искате и други мисли на Лао Дзъ, скокнете на 14;
           б) ако това не ви стига, си спомнете за шарана Бай Ганьо какво беше казал за изборите, и тогава минете на 13.
13. И така, на самият изборен ден рибките-гласоподавателки гласували за... Е, ама вие сте пък много любопитни, за кого гласували. То си имало РИК (Рибна избирателна комисия), имало си ЦРИК (Централно-рибна избирателна комисия), които събирали, вадели, брояли, прехвърляли, изчислявали проценти... Изчакайте да обявят изборните резултати и тогава ще разберете.
а) ако смятате, че съм ви прецакал с тази точка си се върнете на 12;
б) а ако все пак държите на резултатите, докато чакате да ги обявят, минете на 15.
14. „Да управляваш държавата е като да сготвиш малка риба”. Това е също мисъл на оня дърт хитрец Дзъ, но стига с тия глупости, аре давайте вече да видим какво има на 15 и тоя път без никакво шикалкавене с "а" и "б".
15. А! То пък точно тука приказката за изборите внезапно свършва. Ако искате да не свършва, карайте „da capo”(сиреч „отначало”), и помнете, че една приказка винаги се вмирисва от главата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар