неделя, 18 ноември 2018 г.

Скопие-Скулпт!-Скулпт!-Ура!

Скопие - The kitsch city

          Жалко че не можах да ида до Шутка и Топана - "джипси" кварталите на Скопие, възпяти в известната песен на Владко Стефановски - там със сигурност щеше да е по-интересно и по-живо отколкото в центъра на македонската столица.

Снимка за спомен на фона на чисто новата сграда на Министерството на "надворешните работи", т.е. на външните работи, окичена със статуи на носии от цяла Европа

          Да, Тананикам си магичната песен за белия кон, докато вървя из Скопие и се чудя що за странен град е. Бутафорен. Град с чисто нов необароков център, и с около хиляда статуи в един квадратен километър, които така те ошашавят, че ако някой минувач спре за малко на място, започваш да се чудиш дали и той не е статуя. И още - три пиратски кораба през 300 метра в коритото на Вардар, Триумфална арка, соц-жилищни блокове.



Единият от пиратските кораби-ресторанти в руслото на Вардар.

Палата "Борис Сарафов"
       
          Казват че така македонците наваксвали липсващата им доскоро идентичност. Не знам, но е гротескно, тежко, смачкващо цялото това струпване на нови помпозни сгради и неизброимото стадо от бронзови статуи.

Статуи




          Много от  сградите са недовършени - още са в строеж.  Въртиш очи наляво-надясно и си казваш - тук скулпорите би трябвало да са милионери. Може и да са. И целият този кич, с напъни да копира Париж, е построен за 4-5 години, като са похарчени над половин милиард евро. И това на фона на не особено високия стандарт на живот на македонците. Но македонските управници са забравили, че Париж не е построен за един ден, както гласи поговорката. И затова и резултата няма как да не е комичен или по-скоро трагикомичен. А къщата-музей на Майка Тереза, която е символ на скромност и смиреност, всред целия този архитектурен фарс, изглежда наистина не на място.

Музите пред Националната опера и балет
                                   

И една статуя с къса рокличка и червено коланче


Изглед към площад "Македония" с централната статуя на "Воин на кон"

Светите Наум и Климент Охридски

Братята Кирил и Методий

Контрасти виждаш на всяка крачка

Паметника на Гоце Делчев

"Воин на кон" е официалното название на тази статуя, а неофициалното - "Александър Македонски"


Лъвова, лъвове, лъвове - на много места ги има

Паметник на българския цар Самуил. Интересното е, че тук са го написали с "о", а в Охрид го пишеше с"у"

          А Триумфалната арка наистина е смешна - с всичките тези коли около нея, с недовършеният огромен билдинг встрани, с хората, които се карат на пътя - навява всичко друго, но не и триумф на сетивата.
          Впрочем само седмица след завръщането ми от Македония, главният "виновник" за цялата тази безумно скъпа и кичозна "антиквизация" - един бивш премиер министър, избяга в Унгария и сега "се бара" за да бъде съден за корупция и присвояване на средства. C`est la vie.

"Триумфалната арка" захлупена от сгради и коли

          Който иска нека да иде да види центъра на Скопие - аз вече го видях и не смятам да повтарям, освен ако не е с хубава компания и с много пиенье. Виж македонската музика е друго нещо...А Шутка и Топана - е, ще останат за друг път...

Няма коментари:

Публикуване на коментар