събота, 11 октомври 2014 г.

Кардан

         Едва ли жените с шофьорски книжки знаят какво е „кардан”. Ама и аз какъв съм – нали е достатъчно, че нежните създания знаят какво е волан – друго трябва ли им...

Тези електромобилчета дали имат кардан? :)


А сигурно повечето хора - и мъже и жени, не знаят, че преди 438 години в Рим се самоубива един много интересен човек на име Джироламо Кардано (Girolamo Cardano или на латински - Hieronimus Cardanus) – лекар, механик, математик, философ, астролог и въобще енциклопедист. Казано по нашенски - пенкилер. Той прави първото клинично описание на болестта тиф, пръв решава кубично уравнение (уравнение от ІІІ-та степен), пръв въвежда научно-популярното описание на физически опити и освен това е блестящ астроном. Кардано е имал труден, изпълнен с преврат..., абе с интересности живот. Ту е бил беден - ту се е замогвал, ту е бил на почит, ту – низвергван. Да не забравим, че е бил и комарджия (като не ти стигат парите, това е един от вариантите - да станеш крадец, политик или комарджия) и написва книгата "Liber de ludo aleae"("Книга за хазартната игра"), която е първи опит за разглеждане на теорията на вероятностите. В края на живота му, големият му син е обвинен в убийството на жена си и осъден на смърт, а самият Кардано е обявен за еретик и прекарва известно време в затвора под заплаха от изгаряне. 
И все пак в историята и най-вече в ежедневието, името му остава в „карданното предаване” – онзи механизъм за силово предаване, който върти валове нележащи в една права линия. Няма автомобил без кардан, а приложението му е също така и в корабите и в други машини. 

Съвременна карданна предавка


Немска пощенска марка в чест на Кардано

Интересното е, че се е занимавал и с астроложки предсказания. Той предсказва, че Английския крал, който бил болен на легло, ще оздравее скоро, а става точно обратното. Прави хороскоп и на Исус Христос, което му струва задържането от Инквизицията като еретик. Всъщност той направил и други "еретически" изказвания - че трите монотеистични религии са равнопоставени (в труда си De subtilitate), както и изказва съмнения относно чудесата в християнството. Абе, изобщо - много свободомислещ тип и бунтар в живота, в науката и в религията. Кардано предсказва датата и на своята смърт, и злите езици говорят, че като видял, че е в цветущо здраве и няма да се сбъдне предсказанието му, се самоубил.

Няма коментари:

Публикуване на коментар