събота, 2 декември 2023 г.

Крепостта край с.Маточина

Руините на укреплението Букелон или Букелу, край село Маточина, на 600 метра от турската граница. Тази крепост, заедно с още една (Провату), която не е идентифицирана днес, е осигурявала северния фланг на защита на Одрин или средновековния Адрианопол. Край нея са се водели важни битки през вековете. През 378 г. наблизо е дрънчала голямата битка, в която готите правят на пух и прах римските легиони на Валент.
Крепостта е играла роля и в българо-византийските войни през 8-9 век. В 1205 г. битката на Калоян с рицарите от 4-ия кръстоносен поход, водени от Балдуин е била недалеч от това място. Всъщност най-вероятно самата висока кула, която виждаме сега е по-късна – може би строена през 13-ти или 14-ти век. За кратко крепостта е била и седалище на епископ.
В момента на моето посещение кипяха археологически разкопки от екип на Мариела Инкова, които целят да разкрият старите стени на първата крепост и да установят значимостта на обекта. Името Букелон, според археоложката идвало от „букеларии“ – в римската империя така се наричали охраната на едрите земевладелци. Те били хранени с бисквити, направени от препечен бял хляб и оттам вероятно започнали да наричат така крепостта. На една от страните има изписани с червени тухли инициали „М,Н,А“, които най-вероятно са от името на изтъкнат византийски соколар живял през 13-ти век, когато е достроена и високата кула. Нямат нищо общо с български цар Михаил Шишман, както се опитват да направят връзка някои пишман патриоти. Реално, крепостта е била твърде кратко време в български ръце през всичките векове, та чак до 14-ти.
А Маточина днес е село само със 7 жители. Пътят до него от Свиленград е в окаяно състояние, а асфалтовата настилка е от периода на ранния Бай Тошо. Недалеч от кулата, в ниското, се вижда модерното телено заграждение, което ни пази от тълпите мигранти. Странно – преди имахме строго пазена граница с кльон, някой да не избяга, а сега имаме кльон някой да не влезе в нашия рай.

Няма коментари:

Публикуване на коментар