четвъртък, 21 януари 2016 г.

Джакузи

Безброй са имената на хорицата едва свързващи двата края, тръгнали през 19-ти и първата половина на 20 век за голямата митична страна отвъд Атлантика, наречена просто Америка. Явно тогава терминът „евроатлантически ценности” се е свеждал само до „отвъдатлантически ценности”, а Европа, задъхваща се от аристократизъм и традиционализъм, никой не я е броял за слива. Много от тези хорица са загинали, много са се влели в масата на посредствено живуркащите в Новия свят, но единици все пак са успели да яхнат световната известност и успех. Към тези единици би трябвало да причислим и италианската фамилия Якуци (Jacuzzi).
Седем братя и шест сестри емигрират заедно с родителите си в началото на 20 век от Северна Италия за Калифорния в преследване на мечтата за по-добър живот. Звучи като приказка, но едва ли е било лесно такова решение - 15-членно семейство да потегли към несигурността и неизвестността.


Част от Джакузи брадърс в работилницата им в Калифорния

        Американците разбира се, побързали да променят произношението на името им и от Якуци то станало Джакузи. В началото – като всички новопристигнали и те си плюят на ръцете и започват да бачкат здраво и каквото им падне - берат портокали, помагат в лозарството, а някои от братята се опитват да приложат своята сръчност на механици в бързо развиващата се авиационна индустрия. Звучи ви познато и днес нали, сякаш нищо не се променило за тези 100 и кусур години.
По време на Първата световна война Джакузи, или поне по-големите синове от фамилията, изобретяват дървено самолетно витло с подобрени качества, а по-късно и затворена самолетна кабина, която е била внедрена при пощенските самолети. Може би са имали наистина дарба и голямо бъдеще в аеропланната индустрия, но когато през 1921 г единият от братята загива в самолетна катастрофа, те изоставят мераците си в тази сфера. А може би и защото са чули, че едно българче – Асен Йорданов вече е пристигнал в САЩ и за тях няма да има големи шансове за развитие в самолетостроенето. Така или иначе някъде от този момент нататък те се ориентират към правенето на водни помпи за земеделието – и са ги правели добре, щом като печелят медали на някои земеделски изложения. Дело на „Джакузи брос” е първата потопяема помпа, която предизвиква фурор сред американските фермери, но тяхно изобретение е и огромен вентилатор, подобен на днешните ветрогенератори, който е трябвало да предпазва посевите от мразове.


50 % въздух + 50 % вода= хубав хидромасаж


И така фирмата кротко просперира със своите водни помпи и други инсталации за земеделието до 1949, когато най-малкият брат от седемте – Кандидо, за да помогне на невръстния си син, страдащ от ревматоиден артрит, изобретява специална помпа предназначена за воден масаж, която се е поставяла във вана.  Това е помпата  J-300. За няколко години тя започва да се използва широко в болници, здравни центрове, че и в частни домове. През 1968 г на панаира в Ориндж Каунти, хората освен пред домашно правените мармалади и плюшените зайци, се спират с интерес и пред странно чудо - вана с вградена помпа правеща струя с 50 % въздух и 50 % вода – това именно е първото „джакузи”. „Баровското” изобретение, наречено „Римска баня”, за да напомня естествено и за италианския произход на фамилията, бързо добива популярност, първо сред по-заможните звезди от киното, шоу-бизнеса и най-общо американския елит, който знае как да си доставя удоволствия и има парите да го прави.


"Ла скала" - иновационно "корито" с много екстри

Днес няма хотел или спа център, където и да е по света, без „джакузи” – то е нещо обичайно в нашето ежедневие, а думата навлезе масово в езика ни, заедно с такива думи за удоволствия като яхта, капучино, далавера, само дето те не са от фамилни имена.  А бедните италианци тръгвайки от Северна Италия, дали са мислели, че един ден ще оставят името си в продукт за лукс и удоволствия, и ще променят дори мисленето на хората за това как трябва да изглежда и за какво да служи обикновената хигиенна вана. От „Римската баня” насам пътят бързо се покрива със слава, за да се стигне днес до “La Scala” – луксозно джакузи с вграден 106-сантиметров плазмен телевизор, аудио система и плаващо водоустойчиво дистанционно, само за 25 000 доларчета.

Еееххх, долче вита, мамма миа...

Няма коментари:

Публикуване на коментар