Нели Мелба, прочутото колоратурно сопрано се събуди в мекото легло на
хотелския си апартамент в центъра на Лондон и усети как страшно ú се яде
сладолед. Дори промърмори със сънен глас: “Боже мой, бих се отдала на първия
човек, който ми даде да си близна малко от неговия сладолед!”
Господ надникна през прозорците на апартамента ú в хотел “Савой”, който Той
беше позволил да стане първият напълно електрифициран хотел в Европа, размаха
пръст и тихо ú подвикна като юнски вятър: “Нело, я не споменавай напразно името
Ми за глупости! Забрави ли, че довечера ще пееш в “Лоенгрин”, ма? Какво ще
стане с гласа ти? Не стига дето Съм направил живота ти песен…”
Мелба, разбира се, не го чу и сякаш за да пропъди досадното желание, размърда пръстите на трийсет и две годишния си ляв крак изпод белоснежната завивка. Реши да си спомни за прекрасната вчерашна вечер. Бяха се събрали както обикновено, лъскава компания от отбрани нейни ласкатели в ресторанта на хотела.
Мелба, разбира се, не го чу и сякаш за да пропъди досадното желание, размърда пръстите на трийсет и две годишния си ляв крак изпод белоснежната завивка. Реши да си спомни за прекрасната вчерашна вечер. Бяха се събрали както обикновено, лъскава компания от отбрани нейни ласкатели в ресторанта на хотела.
Необичайното беше, че в края на вечерята, тих и необходим като подправка,
към тях се присъедини самият мосю Ескофие. “Кралят на готвачите” или “готвачът
на кралете”, както го величаеха. Откакто се беше настанила в петзвездния
“Савой”, вече повече от месец оттогава, прочутият французин-главен готвач на
ресторанта на хотела я ухажваше с такива вкуснотии, че тя скришом си облизваше
пръстите. Скришом, за да не я видят и одумват разните му там графини и лордове,
които неизбежно търсеха компанията ú. А вчера, след вечерята, този същият мосю
Ескофие се беше качил лично да я изпрати до апартамента ú. Там, пред вратата,
преди още Нели да разбере какво става, уж притеснителният готвач - магъосник се
наклони към ушенцето ú съвсем естествено, както никой в Австралия не би могъл
да го направи, след това прокара финия си кулинарен език по долния мек край на
ушната мида, почти до мястото откъдето тръгваше обицата, и ú прошепна: “Имате
най-прекрасния глас, който някога съм слушал. Утре вечер, след “Лоенгрин”, ще
Ви очаква нещо вълшебно.” Нели Мелба си спомни как от него лъхаше на кардамон,
на естрагон, но най се усещаше неговият южен нагон, от което на нея ú стана,
разбира се, приятно.