понеделник, 4 май 2020 г.

1962. Сенки и истории от една пролет


Жена държи рало - с.Кирково, 1962 г. Сн. Н.Николов

          Понякога става така – ровичкаш се в нещо отдалечено от „всичко българско и родно“, като френски литературен блог, и оттам през незнайно какви препратки и виртуални пируети, попадаш на изключително интересни и разказващи цели истории снимки за твоя край.

Част от етнографския екип в каросерията на "молотовката"-1962 г. Сн.Н.Николов


          Пролетта  на 1962 г. В Кърджалийско е пристигнала изследователска група на теренно проучване. Групата е от Етнографския институт с музей към БАН, София и се насочва основно към селата от южната полоса, близо до гръцката граница, населени със самобитно и затворено в своята си общност население. Основната им цел е да проучат бита, обичаите и всичко, което се разбира под „материална култура“ на местното население. Придвижването от село до село е на каросерията на товарен камион - легендарният „ГАЗ" 51 – „молотовка“ – първо, защото е нямало чак толкова леки коли и второ - заради черните междуселски пътища по онова време. А съдейки по софийския номер на камиона, най-вероятно целия "отбор" етнографи са долетяли от София до южната ни граница седнали задружно на гърба на молотовката. Може и да са пяли бригадирски песни по пътя - за това мога само да гадая. От "Голямата промяна" са минали някакви си 17-18 години.

Гергьовденска люлка - с.Шумнатица, 1962 г. Сн.Н.Николов
Деца - с.Шумнатица, 1962 г. Сн. В.Маринов

Деца - с.Горно Къпиново, 1962 г. Сн.Н.Николов

Мъже в традиционно облекло - с.Кирково, 1962 г. Сн. В.Маринов

Воденицата-с.Шумнатица, 1962 г. Сн.Н.Николов

          Теренните проучвания са придружени с много срещи с хората и с изобилен снимков материал. Основно фотографиите са на двама души от екипа – Н.Николов и В. Маринов. В интернет пространството не можах да намеря писмени материали свързани с тази със сигурност интересна пролетна експедиция - те най-вероятно са в някакви прашни папки или сборници в самия Институт, но снимките са под ръка.

Жена в традиционна носия - с.Девисилово, 1962 г. Сн.Н.Николов

Деца от с.Тихомир, 1962 г.  Отзад вляво се вижда част от училището. Сн.Н.Николов

Оран, с.Тихомир, 1962 г. Сн.Н.Николов

Деца - с.Кирково, 1962 г. Сн.Н.Николов
Плетене на рогозка - с.Шумнатица, 1962 г. Сн.Н.Николов

          Гледам лицата, дрехите, къщите, заниманията на хората и сравнявам с днес. Красив е този отпечатък на Старото. Истински. Погледи, усмивки, пейзажи, чешми, цървули и босоноги деца. Тютюневи лехи, плетене на рогозки. Носят своите истории. И онези малки, чудати белези, които те карат да осъзнаеш, че снимките не са от последните 5-10 години.  Носят онзи чар на времената, когато светът е бил с 50-60 години по-млад, по-естествен и по-разбираем от днешния. С повече сенки и полусенки.

Жени и деца от с.Девисилово, 1962 г. Сн.Н.Николов

Мъж в традиционно облекло, с.Шумнатица, 1962 г. Сн.Н.Николов

Семейство, с.Шумнатица, 1962 г. Сн.Н.Николов

Момиче от с.Кирково, 1962 г. Сн.Н.Николов

          Хилядите снимки са част от архива на Етнографския Институт към БАН, но поради не добрите условия за съхранение, по специална програма на фондация "Аркадия" съвместно с Британската библиотека, през 2006 г., са дигитализирани и са публикувани на сайта на Endagered Archive Programme за да бъдат спасени.

Старец от с.Кирково, 1962 г. Сн.Н.Николов

Стан, с.Девисилово, 1962 г. Сн.Н.Николов

Момиче в носия, с.Девисилово, 1962 г. Сн.Н.Николов
Екипът от Етнографския Институт с музей към БАН, с. Горно Къпиново, 1962 г. Сн.Н.Николов

Няма коментари:

Публикуване на коментар