вторник, 14 октомври 2014 г.

Бойкот

         През 1879 г капитан Чарлз Кънингам Бойкот (Charles Cunningham Boycott) е обикновен интендант при граф Ерн, отговарящ за земите му в графство Майо в Ирландия. Той се постарава за кратко време да си спечели антипатиите на местните фермери, чрез сприхаво и злобно поведение, и най-вече чрез отказа си да намали рентата върху управляваните от него земи. В резултат, през лятото на същата година, Бойкот не може да събере "работна ръка" за жътвата в графството. По призива на тамошната аграрна лига, всички работници отказват да се цанят при него, или го „бойкотират”, преди още името му да се наложи в този си смисъл. Така той се принуждава да поиска от английското правителство да му прати жътвари от по-далечни места, придружени от военна част, но междувременно реколтата вече е изгнила на полето. Скоро след това, горкият човек е принуден да напусне Ирландия и да емигрира, макар и за кратко, в САЩ, както много други европейци, които са „на зор” по това време.

Карикатура на Чарлз Бойкот от 1881 г ("Ванити феър", худ. Spy-Leslie Ward)

В днешно време думата „бойкот” е добила много по-широк смисъл, от обикновен отказ от работа. Можете да бойкотирате жена си, като откажете да измиете чиниите, можете да бойкотирате даден магазин, като не пазарувате от него, както правя аз, щом някъде са намусени и "дръпнати". По принцип, всеки може да бойкотира всичко. 

Някак неусетно тази дума се е превърнала в неизменна част от нашата социална и гражданска активност. В общество изградено върху стабилни консумативни модели, бойкотът е считан вече като израз на правото на глас на обикновения човек. През 30 и 40-те години на ХХ век, американските евреи бойкотираха германските стоки, днес много европейци, а и араби бойкотират американските изделия и т.н. Независимо дали е малка или голяма каузата, за която човек се бори, сега той може да привлече на своя страна един много добър съюзник – Интернет. С помощта на Интернет можете да съберете много симпатизанти и съмишленици на вашата идея или бунт. Наскоро, немски лингвисти бойкотираха всички думи от англосаксонски произход в техния език, за да изразят несъгласието си с войната в Ирак. А любопитното е, че една от най-бойкотираните компании в света това е...”Макдоналдс”.

Ексцентрична форма на бойкот на автомобилите и на градския транспорт


Наистина са неведоми пътищата, по които името на човек може да остане в историята и Бойкот е един от примерите за това.

Няма коментари:

Публикуване на коментар