петък, 5 февруари 2016 г.

Огнестрелният изравнител

          Огнестрелното оръжие изравни хората. Това, за което се бореха и мряха бедняците и простолюдието по време на Великата френска революция, и което толкова искаха да постигнат комунистите – равенството и братството, вече е постигнато. Благодарение на автоматичното пушкало. Казват, че Самюъл Колт известния оръжеен конструктор е измислил тази крилата фраза: "Бог създаде хората, а аз ги направих равни". И то някъде през 40 -те години на 19 век още.


            
          Така е и до днес. Застреляните преди години деца във финландско училище са братчета на убитите в американско училище ученици, които са побратими на убитите на 13 ноември в Париж десетки невинни, млади хора и т.н. Вестник "Льо Монд" ги публикува във всеки брой - жертвите от 13-ноември - снимките им са наредени една до друга - всички разлики между тях са заличени от един изстрел.

          Пистолетът и калашника са част от масовата култура, както кока-колата, холивудските филми или поп-фолка у нас. За да натиснеш спусъка, дори не се искат кой знае какви умения. По уестърните многократно сме гледали бой на индианци и бели. За индианците, стрелбата с лък е истинско изкуство, изискващо многогодишна практика и усъвършенстване на бързината, точността, ловкостта, отработването на много движения. Усет за траекторията на стрелата, за вятъра и какво ли не. Нищо подобно не е нужно за да натиснеш спусъка. За да стреляш не се изисква да учиш десет години техниките как да владееш тялото и духа си в манастира Шао-Лин.

          Помня, едно от последните желания на баща ми, преди да почине, беше да си купи газов пистолет. Явно и той е стигнал до същия извод за „равенството”, което дава „патлака” в джоба. По този начин, той – осемдесет - годишният старец, съзнаваше, че ще изравни своята немощ и безсилие със силата и бруталността на околния свят. Че ще придобие все пак някакво самочувствие, някаква защита в този…айде да го кажем неуютен, за слабите и бедните хора, свят. Не успя да си купи пистолет баща ми, както не успя и много други неща да направи в своя живот.

         Значи наистина огнестрелното оръжие прави „равни” младите и старите, учените и неграмотните, силните и слабите, изравнява тренираните и ловките с несръчните, изравнява мюсюлманите с християните и атеистите. Просто „изравнява” наред.

          Останалото няма значение.

          И това е жалкото...

Няма коментари:

Публикуване на коментар